Iskoristite vrijeme kod kuće za jačanje #obiteljskih veza!

Iskoristite vrijeme kod kuće za jačanje #obiteljskih veza!

1. rujna 2022.
Vrijeme za čitanje: 7 min
druzina
Naše vrijeme je nešto najvrjednije što si možemo dati.
Iz užurbanog tempa života preko noći smo ušli u razdoblje u kojem nam je glavni zadatak ostati kod kuće. Zato nam se nehotice prikrade osjećaj da dan ne iskorištavamo najbolje. No, svaki trenutak proveden s najbližima zapravo je optimalan. Sada je idealno vrijeme za jačanje obiteljskih veza i zdravih odnosa koje smo u brzom tempu možda malo potisnuli u stranu. Dakle, ne treba vam puno. Tražite li ideje kako se još više povezati ili obogatiti zajedničke trenutke? Medex tim je za vas pripremio simpatične savjete!
Čarobni zajednički trenuci rađaju se upravo kada je cijela obitelj uključena u planiranje aktivnosti.
1. Zajednički doručci
Započnite dan zajedničkom aktivnošću! Doručak je najvažniji obrok u danu, stoga odvojite vrijeme za pripremu i uživanje u samom obroku u društvu članova vaše obitelji. Isprobajte različite recepte! Primjerice, ukusne palačinke od griza s kokosovim čipsom dobar su prijedlog koji će zasigurno oduševiti sve ukućane.
2. Pečenje domaćih delicija
Ne trebaju nam uvijek složeni sastojci da bismo napravili izuzetno ukusne stvari. Pečenje i kuhanje su aktivnosti koje nas uvijek uspješno povezuju. Domaći pekarski proizvodi stoga su još ukusniji od kupovnih jer sadrže tajni sastojak - ljubav. Potražimo recepte na koje smo već zaboravili – domaći kruh, medenjaci, čokoladni kolačići. U današnje vrijeme web je pun raznih izazova. No, najviše će u oči bosti drozomanija koja je zahvatila Sloveniju. Saznajte što su talog i kako s njim ispeći kruh ili započnite novu tradiciju online. Ne zaboravite dati ime svojoj biljci, jer kažu da će samo tako rasti svaki dan.
palacinke
3. Razvijte nove navike za vlastitu dobrobit
No, ne smijemo zaboraviti da je iznimno važno i kako se brinemo o svom zdravlju, otpornosti i posljedično dobrobiti u tom razdoblju. U tome vam pomaže matična mliječ iz Medexove obitelji Gelée royale. Ove godine Teja Perjet i Jani Jugović te obitelj Perko razvili su novu naviku sa svojim najmlađima: svako jutro zajedno nazdravljaju bočicama s matičnom mliječi koja pršti od dobrote. Za najmlađe prikladan je Gelée royale junior, dok odrasli posežu za Gelée royale super ili Bio Gelée royale forte.
4. Organizirajte snimanje obiteljskog portreta u dnevnoj sobi
Sada je dovoljno vremena za obiteljske portrete i razvijanje fotografija. U današnje vrijeme ne želimo propustiti dragocjene trenutke pa ih većinu spremamo na telefon ili računalo. Za lijepe uspomene nije vam uvijek potreban profesionalni fotograf. Sjednite na kauč, raširite se po kuhinjskom pultu ili se tematski dotjerajte i pripremite samookidač. Što više fotografija snimite, kasnije možete izraditi više različitih kolaža. Zabavna ideja je i ponovno proživjeti trenutke s fotografija baka i djedova. Izazovite svoju djecu da se preobraze u vrijeme vaših baka i djedova i rekreiraju modernu verziju stare uspomene. Naravno, time ćete ujedno oživjeti i neku zanimljivu priču i trenutak iz prošlosti.
5. Stvorite obiteljski povrtni kutak
Neka vaš kućni vrt bude praznik za oči i vrijedne pčele. Priuštimo si malo dječjih nestašluka i zaprljajmo ruke. Uzmite posude, pripremite zemlju i sjeme ili lukovice, iz kojih će uskoro izrasti nešto lijepo. Ako imamo priliku, podijelimo jedinice u vrtu za svakog člana da posadi nešto posebno. Dijeljenje odgovornosti jedan je od ključnih koraka odrastanja.
vrtnarjenje
6. Pomaknimo tijelo. Jeste li za grupno vježbanje?
Vježbanje i vježbanje je zabavnije kada se radi u grupi. Dostupne su mnoge vježbe za koje nije potrebna nikakva oprema, a izvode se u malo većem prostoru ili vani. Svakodnevno kretanje iznimno je važno za zdravlje i dobrobit. Mnoge vježbe dostupne su besplatno na internetu, prilagođene različitim razinama težine. Za dobru mjeru motivacije i savjeta pogledajte video Nataše Gorenc. Tko od članova vaše obitelji može pratiti njezin tempo?
7. Tematizirajte svoje filmske večeri
Filmske večeri ispod pokrivača i slasni zalogaji neizbježan su dio zajedničkih obiteljskih večeri. Svaki dan bi za odabir repertoara trebao biti zadužen netko drugi, tko bi izborom teme i dekoracije trebao dočarati poseban ugođaj. Uz poseban dodatak, možemo pogledati obiteljski film iz kućne radinosti kao filmsku pretpremijeru, čak i ako je star samo nekoliko godina i spremljen na mobitelu. Počastite se i nekim zabavnim slatkišem. Preporučamo sladoledne sendviče koje pripremamo unaprijed.
8. Hranjivi smoothie za međuobroke

Što može biti bolje od svježe pripremljenog domaćeg smoothieja? Možda ćete se iznenaditi koje su sve kombinacije voća i povrća iznenađujuće ukusne. Pripremom svježih napitaka doprinosimo tjelesnoj vitalnosti i dobrobiti. Dodajte u smoothie za dan bogat vlaknima Psyllium Mg, koji također sadrži magnezij i propolis.

9. Pronađimo zaboravljene zagonetke ili druge društvene igre
Pronađite društvene igre koje čekaju prašnjave na nekom ormariću. Neki se kunu u tradicionalnije igre poput Zemlje krasta, Ristanca ili Enke. Drugi traže nove, modernije poput Activity, Settlers of Catan i Monopoly. Posebno prikladna u aktualnom razdoblju bila bi igra Čovječe ne ljuti se. Upravo u potonjem šarene figurice žure kući, gdje marljivo čekaju ostale igrače. Primjećujete sličnost s trenutnom situacijom? Više članova obitelji također može zajedno raditi na slaganju slagalice! Počastite se šalicom čaja i grickalicama uz druženje.
10. Dočarajmo si opuštajući i njegujući dan upravo kod kuće
Da biste dočarali dan kao u kozmetičkom salonu ili toplicama, nije potrebno izlaziti iz kuće. Hranjive maske za sjajnu i njegovanu kožu lako možete pripremiti kod kuće od prilično svakodnevnih sastojaka. Jednostavno narežite krastavac na kolutiće i namažite ga po licu ili zgnječite bananu i dodajte joj malo meda. Uključite li svoju djecu u spa dan, osjećat će se kao pravi mali odrasli jer će dobiti isti tretman kao i njihovi roditelji. Nika Veger podijelila je s nama i recept za korisnu domaću masku!
Mnogo puta se nešto čini samorazumljivim ili toliko logičnim da nije potrebno posebno govoriti. Kako bismo se svi mi lijepo osjećali kada bismo na kraju svakog dana odvojili minutu ili dvije i rekli si nešto lijepo? Dan je potrebno završiti lijepom mišlju, zahvalom ili jednostavnim riječima koje puno znače. Recite svojoj obitelji da ih cijenite i volite!
kuhanje