Minerali i vitamini za zdrav rast i razvoj djece

Minerali i vitamini za zdrav rast i razvoj djece

2. rujna 2022.
Vrijeme za čitanje: 9 min
junglemix junior
Jeste li znali da 79% djece predškolske dobi nema dovoljno kalcija? U procesu odrastanja kosti ubrzano rastu pa je za pravilan razvoj kostiju potreban veći unos kalcija nego kod odraslih. Saznajte koji su minerali i vitamini potrebni vašoj djeci za zdrav rast i razvoj.
MINERALI VAŽNI ZA NORMALAN RAST I RAZVOJ DJECE
vrecke
KALCIJ

Kalcij je jedan od najčešćih i najvažnijih minerala u ljudskom tijelu . Kalcij je posebno važan za djecu jer omogućuje nesmetan razvoj i rast djece, utječe razvoj, struktura i čvrstoća kostiju i zuba i na funkciju mišića. Osim toga, kalcij je važan za regulaciju acidobazne ravnoteže, lučenje hormona i prijenos informacija kroz živčani sustav.

U razdoblju rasta potrebe organizma za kalcijem su veće nego u odrasloj dobi pa ga i organizam u većoj mjeri apsorbira. U djece se apsorbira 50-60% ukupnog kalcija, dok je u odraslih osoba apsorpcija kalcija samo 10%.

Kalcij ne možemo sami stvoriti, stoga je važno unositi ga dovoljno svaki dan konzumira s hranom.

Preporučeni dnevni unos kalcija za djecu
Koliko je kalcija potrebno djeci u različitim fazama rasta?
tabela
79% djece predškolske dobi nema dovoljno kalcija

Istraživanje u Sloveniji pokazalo je da čak 79% djece predškolske dobi ne dostiže preporučeni dnevni unos kalcija.1 Oni su najčešće izloženi nedostatku djevojke u razdoblju rasta. Optimalan unos kalcija posebno je važan za djevojčice koje još rastu jer se time smanjuje rizik od razvoja osteoporoze. Najvažniji čimbenik za nastanak osteoporoze je mineralna gustoća kostiju u mladosti.

Nedostatak kalcija utječe na rast kostiju i zuba
U djetinjstvu nedostatak kalcija usporava rast i mineralizaciju kostiju. Od rođenja do odrasle dobi kosti ubrzano rastu pa nam je potrebno mnogo kalcija koji dobivamo raznolikom i redovitom prehranom. Tijekom prvih 5 godina dnevno se u kosti ugradi oko 100 mg kalcija, a tijekom puberteta 400 mg. Ovo razdoblje utječe na 90% koštane mase naše odrasle osobe. Djevojčice obično rastu oko 2 godine ranije od dječaka, što znači da intenzivnije koriste kalcij.

Referenca: NIJZ (2020) Referentne vrijednosti za energetski unos

opica
Važan je dnevni unos kalcija i njegova apsorpcija

Tijelo se bori s nedostatkom kalcija crpeći kalcij iz kostiju kako bi nadomjestilo dio kalcija koji bismo trebali dobiti svakodnevnom prehranom. Kalcij neprestano prelazi iz kostiju u krv, no ako ga nemamo dovoljno, koštana gustoća kostiju postaje tanja. Nedostatak kalcija nije uzrokovan samo nedovoljnim dnevnim unosom, već i neučinkovitom crijevnom apsorpcijom. Do nedostatka kalcija može doći i zbog nedostatak vitamina D.

MAGNEZIJ

Još češće od kalcija djeci nedostaje magnezij. Iako razumijemo da je magnezij potrebno dodavati tijekom pojačane sportske aktivnosti zbog intenzivnijeg gubitka elektrolita, on je posebno važan za djecu zbog njegove uloge u funkcioniranju kalcija. Magnezij održava topljivost kalcija te pomaže u njegovom prijenosu kroz stanične membrane i osigurava da se taloži u kostima, a ne u mekim tkivima.

Magnezij sudjeluje u stotinama enzimskih sustava uključenih u sintezu proteina i funkciju mišića, srca i kostiju. Više od polovice magnezija u tijelu nalazi se u kostima. Mineral magnezij stoga značajno doprinosi očuvanju zdrave kosti i zube, smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom psihičkom funkcioniranju.

Interakcija magnezija, kalcija i vitamina D

Magnezij i vitamin D kofaktori su koji pomažu tijelu da apsorbira i učinkovito koristi kalcij. Magnezij pretvara vitamin D u njegov aktivni oblik, tako da može pomaže u apsorpciji kalcija u crijevima. Magnezij također stimulira hormon kalcitonin koji održava strukturu kostiju i povlači kalcij iz krvi i mekih tkiva natrag u kosti, smanjujući vjerojatnost osteoporoze, artritisa, srčanog udara i bubrežnih kamenaca.

VITAMINI KOJI ZADOVOLJAVAJU POTREBE MLADIH
vitamin D

Vitamin D ima dvije važne funkcije kod djece. Prvo, doprinosi za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Drugo, vitamin D također doprinosi do normalne razine kalcija u krvi. Potonja je funkcija posebno važna za djecu. Dobra apsorpcija kalcija omogućuje normalan razvoj i formiranje kostiju. "Prema slovenskim studijama, predškolska djeca trebala bi ostvariti približno 21 posto preporučenog dnevnog unosa", kažu na Institut za nutricionizam. Vitamin D stoga omogućuje bolju apsorpciju kalcija iz crijeva. Djelovanje mu je puno bolje u kombinaciji s drugim vitaminima i mineralima (npr. magnezijem) nego ako kalcij konzumiramo zasebno. Bez vitamina D apsorbira se samo 10-15% kalcija.

vitamin K

Ako vitamin D povećava apsorpciju kalcija iz crijeva, vitamin K2 osigurava da učinkovito raspoređuje kalcij u kostima. To čini aktiviranjem osteokalcina, koji integrira kalcij u kosti, dok također aktivira određene proteine ​​koji vežu višak kalcija. Time se sprječava taloženje kalcija u mekim tkivima poput arterija. To zauzvrat sprječava bilo kakav doprinos aterosklerozi, koja dovodi do kardiovaskularnih bolesti, kao i artritisa i bubrežnih kamenaca.

vitamin C

Vitamin C igra opću i važnu ulogu u funkcioniranje imunološkog sustava. Također utječe na smanjenje umora i iscrpljenosti kod djece jer ima ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

vitamin A

Vitamin A je važno za vid. Dječje oči su u većoj opasnosti od očiju odraslih jer imaju širu zjenicu i manje pigmenta. Dječje očne leće do 12 godina ne filtriraju štetne ultraljubičaste zrake. Osobito tijekom školske godine djeca dodatno opterećuju oči ako tijekom čitanja ne održavaju dovoljno veliku udaljenost od knjige i bilježnica. Nerijetko se događa da i računalo i televiziju gledaju bliže nego što je preporučeno. Važna uloga vitamina A posebno dolazi do izražaja u održavanju vida i metabolizmu željeza, a pridonosi i funkcioniranju imunološkog sustava.

vitamin E

Lako postoji mnogo namirnica bogatih vitaminom E, nije nužno da smo dosegli preporučeni dnevni unos. Nedostatak vitamina E također je vrlo čest kod djece. Vitamin E ima ulogu antioksidansa tako štiti stanice od oksidativnog stresa . Oksidativni stres predstavlja rizik za razvoj raznih bolesti, posebice kardiovaskularnih.

vitamin B

Važni su i za djecu Vitamini B kompleksa, posebno vitamin B12, B6, folna i pantotenska kiselina, niacin, rioflavin i tiamin. B vitamini su važni za energija, metabolizam i živčani sustav:

 • B12 i B6 pomažu u stvaranju crvenih krvnih stanica.
 • Riboflavin igra ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
 • Niacin doprinosi održavanju zdravih sluznica.

Korišteni izvori

1 - Hlastan Ribič C., Pokorn D., Polipnik R., Kulnik D. Nutritivni unos slovenske predškolske djece. Slovenska pedijatrija 2006; 13: 25-31.

JA RASTE I RAZVIJAM SE UZ JUNGLEMIC JUNIOR MINERALE I VITAMINE!

Za vaše mališane razvili smo novi, svjež i ukusan napitak koji spaja sve važne vitamine i minerale. Upoznati Junglemix junior, koji se preporučuje djeci starijoj od tri godine za:

 • jake kosti
 • zubi
 • mišići
 • živci
 • imunološki sustav
Koje su glavne prednosti Junglemix juniora?

Preporučujemo Junglemix junior jer:

 • sadrži bioraspoložive minerale kalcij i magnezij,
 • kalcij i magnezij su u optimalnom omjeru 2:1 za učinkovitu apsorpciju,
 • sadrži vitamine D3 i K2, koji zajedno pomažu bolju apsorpciju kalcija,
 • obogaćen je s dodatnih 10 vitamina za cjelovito funkcioniranje,
 • ima odličan okus poput naranče,
 • je bez umjetnih aroma, boja i sladila
 • i zapakiran je u atraktivnu interaktivnu ambalažu.
junglemix
brez
lev
»U školi sam hrabar kao lav!«

Djeca se trebaju osjećati dobro optimalna kombinacija aktivnih sastojaka i malo kreativne inspiracije. Praškasti napitak kombinacija je izvrsnog okusa limuna i naranče koji će vašim nadobudnim mališanima pomoći u zdravom razvoju i pritom razigrati njihovu maštu.

"Kroz igru ​​otkrivam svijet!"

Junglemix junior ne samo da je puna minerala i vitamina, već i pršti maštom kojom najmlađi otkrivaju tropsku prašumu i njezine stanovnike. Ambalaža Junglemix junior interaktivan je i koristan čak i nakon što ste konzumirali njegov sadržaj.

Svaka torba predstavlja jednu životinju, uz koju mališani mogu učiti prepoznavati zvukove džungle, igrati igrice s prstima, učiti slova ili ih jednostavno prošetati kroz njihovu džunglu. Unutrašnjost kutije može se koristiti kao set za igru ​​s razigranim labirintom u obliku bojanke, s kojim djeca mogu ispuniti jedinstven izazov.

otroci igra