Pripremite svoj imunološki sustav za pobjedu!

Pripremite svoj imunološki sustav za pobjedu!

1. rujna 2022.
Vrijeme za čitanje: 8 min
zmagovalci glava
“Pobjeda se stvara prije sezone!” čuli smo na susretu sa slovenskom alpskom skijaškom reprezentacijom. To se ne odnosi samo na naše uspješne alpske skijaše, nego i na svakoga od nas. Imate li ojačan imunološki sustav koji je spreman za zimsku sezonu?
Meta Hrovat
Imate li jak imunološki sustav?

Znate li kako možete prepoznati da imate jak imunološki sustav? Vjerojatno ćete koristiti jedno od sljedećeg u svom odgovoru:
»
blagostanje«, »puno energije«, »nema prehlada«, »brz oporavak«, »solidno zdravlje«. I to je istina! Međutim, budući da se snažan imunološki sustav očituje u odsutnosti bolesti, ponekad je teško pronaći opipljiv odgovor. Kad se osjećate dobro, vjerojatno ne razmišljate o prehladi, zar ne?

Žan Kranjec
Imunološki sustav spreman za pobjedu
Kad nešto stigne do nas, često bude prekasno. Kako bi imunološki sustav izdržao sve izazove, potreban nam je pripremiti unaprijed. Zamislimo sezonu viroza i prehlada kao o natjecateljska sezona za naš imunološki sustav.

Alpski skijaši također većinu svoje godine posvećuju pripremama za natjecateljsku sezonu. Natjecateljska sezona traje od listopada do ožujka, a s pripremama obično kreću početkom ljeta. Brinu se o svom tijelu: pravilnom prehranom, vježbama snage i kondicije te primjerenim odmorom. Učinkoviti dodaci prehrani također su redoviti dio prehrane.

Od naših vrhunskih skijaša možemo puno naučiti. I naš imunološki sustav na jesen ulazi u natjecateljsku sezonu i treba ga pripremiti za pobjedu u svakoj utakmici. Slijedeći sva 4 elementa dobre pripreme, vaš imunološki sustav će sigurno biti jak.
4 elementa dobre pripreme
zdrava prehrana

Kao dio prvog elementa dobre pripreme, slijedimo Osnovne preporuke zdrave, raznolike i uravnotežene prehrane , uzimajući u obzir prehrambene potrebe aktivnih odraslih osoba koje se rekreativno bave barem jednim sportašem.

Ključ je uvijek u umjerenosti. Općenito, međutim, jest preporučuje se za uživanje: svježe voće i povrće iz lokalnog uzgoja, namirnice od cjelovitih žitarica i žitarica, dovoljno tekućine, 4 do 6 dl preporučene količine mlijeka ili mliječnih proizvoda. Izbjegavajte: slanu hranu, šećer, hranu životinjskog podrijetla, posebno zasićene masti i alkohol.

Što možete očekivati ​​tijekom pripreme?
Imajući to na umu, pomoći ćemo vam s konkretnim zdravim receptima< span> da ga možete uvesti u svoj svakodnevni život: ujutro, tijekom dana ili navečer. Važno je odvojiti vrijeme za hranu i ne biti ometen.

telovadba

Istraživanje NIJZ-a pokazalo je da samo 21,7% Slovenaca i Slovenki zadovoljava općeprihvaćene smjernice svojom tjelesnom aktivnošću u slobodno vrijeme Svjetska zdravstvena organizacija.

Svjetska zdravstvena organizacija propisuje da svaka odrasla osoba u dobi od 18 do 64 godine treba:
- tjedno potrošiti 150 - 300 minuta umjerene aerobne tjelesne aktivnosti ili 75 - 150 minuta intenzivne aerobne tjelesne aktivnosti - a dva dana u tjednu uključite i aktivnosti za jačanje mišića koje uključuju sve glavne mišićne skupine .

Što možete očekivati ​​tijekom treninga?
Svjetska zdravstvena organizacija vjeruje da kondicione vježbe i vježbe snage imaju dodatne zdravstvene prednosti. Zato ćemo u program za dobru pripremu imunološkog sustava uvrstiti i konkretne prijedloge tjednih vježbi koje možete raditi kod kuće ili u odabranom fitness centru.

Svaki tjedan uz Uroš Kožar, kineziolog, i Anamarija Božič, fizioterapeut ti, iz Centra KinVital. Zajedno su sastavili program vježbi koje možete raditi sljedećih 12 tjedana ili više. Dobrodošli ste pogledati njihove treninge snage i kondicije. Pa ne samo da gledate – i vi sudjelujete u pripremama!

pocitek

Vjerojatno ste čuli da trećinu života provedemo spavajući. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da odrasli spavaju najmanje 7 sati dnevno. San i kvalitetan odmor ključni su za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Životni stil i okolišni čimbenici često nam to otežavaju.

Što možete očekivati ​​tijekom priprema?
Ne brinite! Budući da je dobro pripremljen imunološki sustav odmoran imunološki sustav, u programu ćemo osigurati i vrijeme za odmor. To ne uključuje samo spavanje, već i vrijeme za meditaciju i samorefleksiju.

cebelji pridelki

Način života i okolišni čimbenici često nas sprječavaju da se brinemo o dovoljnom dnevnom unosu vitamina i minerala koji su potrebni našem tijelu. Potreba za određenim vitaminima i mineralima također se mijenja s godišnjim dobima.

Činjenica je da gledamo u svoje funkcionalna hrana i dodaci sve više prirodni i održivi sastojci. Također moramo obratiti pozornost na potvrđenu učinkovitost aktivnih sastojaka koje konzumiramo, stoga birajte provjerene i pouzdane proizvođače koji mogu podržati učinkovitost svojih proizvoda< snažno> kliničkim studijama.

U Medexu već nekoliko desetljeća razvijamo dodatke prehrani od pčelinjih proizvoda. Pčelinje proizvode za preventivno liječenje tradicionalno koriste priznati apiterapeuti koji vjeruju u ljekovita svojstva meda, propolisa, matične mliječi i peludi.

Što možete očekivati ​​tijekom priprema?
U sklopu ovogodišnjih priprema dotaknut ćemo se i pozitivnih učinaka apiterapije te konzumacije dodataka prehrani od pčelinji proizvodi.

MED

To je med prirodni slatki dar prirode i jedno od najvećih blaga pčelinjaka. Vrijedne pčele sakupljaju u prirodi cvjetni nektar (med nektar) i sok drveća s izlučevinama kukaca (čovjekov med). Tada skupljena tekućina  prerađuju vlastitim sokovima, njuuštedjeti, suše se i ostavljaju se da sazriju u saću. Kad ima meda zrelo, to pčele poklopiti voštanim čepovima i pohranjena kao zaliha hrane

Med se sastoji od cca 200 različnih snovi, koji određuju njegov okus, miris, aromu i boju. Upravo zbog svog složenog sastava je pčelinji proizvod puno više od običnog zaslađivača. Bioaktivni spojevi koji ga čine djeluju antioksidans, antifungalni, antivirusni i antibakterijski.

Ima meda uz redovitu konzumaciju mnogo pozitivnih učinaka:
• štiti od mnogih bakterije,
pospješuje ozdravljenje rane i opekotine,
• nas zbog svog umirujućeg djelovanja omogućuje bolji san,
• pomaže kod ublažavanje problema s prehladom,
• radi antibakterijski u usnoj šupljini,
• radi antimikrobni,
ublažava opekline od sunca itd.

satje

Istovremeno, naravno, moramo uzeti u obzir da se ta svojstva mogu pripisati samo medu koji zadovoljava sve ključne standarde kvalitete i sigurnosti.

Savjet: Ujutro svoju kavu umjesto šećerom zasladite medom i uživajte u medeno slatkom početku dana ili se počastite tradicionalnim slovenskim doručkom: kruhom s maslacem i medom.

Miha Hrobat
Pridružite se pripremama za sezonu!

Postanimo tim! Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci nadopunit ćemo našu web stranicu medex.si raznim savjetima, nagradnim igrama i drugim sjajnim prilikama za vaš imunološki sustav. Počinjemo u studenom! Prijavite se za timske vijesti i primajte Oralni propolis na bazi vode, sprej s aplikatorom.

Zašto preporučamo da se prijavite na pripreme?

  • Za dobar početak sezone nudimo vam besplatno Oralni propolis na bazi vode, sprej s aplikatorom.
  • Kako bi vaš imunološki sustav svladao sve prepreke ove sezone, poslat ćemo vam savjete o tjelovježbi, prehrani, odmoru i apiterapiji.
  • Savjete će vam podijeliti i članovi slovenskih alpskih skijaških reprezentacija.
  • Također ćete dobiti neke lijepe promocije, popuste i informacije o našim proizvodima.

Prijava na biltene pomoći će vam da održite svoj imunološki sustav jakim tijekom cijele zime.

Unesite svoje podatke i pridružite se timu!
zmaga-footer_900x450_