Med je prirodni slatki dar prirode koji nastaje trudom marljivih pčela. U prirodi ovi važni oprašivači skupljaju cvjetni nektar (nektar med) i sokove drveća s izlučevinama kukaca (manin med).
Sakupljenu tekućinu pčele prerađuju vlastitim sokovima, pohranjuju, suše i ostavljaju da dozrijeva u saću. Kada je med zreo, pčele ga pokrivaju voštanim čepovima i spremaju kao zalihu hrane. Samo prirodno sazrelo med u potpunosti čuva svoju prirodnu kvalitetu.

Dali si znao?
Za 1 kg meda jedna bi pčela morala obići oko 4 milijuna cvjetova, nabrati 3 do 4 kg ljekovitog bilja i obaviti 120.000 letova. Ova putanja bila bi jednaka sedam puta većem opsegu Zemlje.
Med se sastoji od oko 200 različitih tvari koje određuju njegov okus, miris, aromu i boju. U njega se slijevaju najhranjiviji dijelovi biljaka koje pčele prerađuju i daju im jedinstven pečat. Kakav med pčelar vrca iz košnice ovisi o izvoru nektara, zrelosti meda, klimatskim uvjetima, kao i načinu i uvjetima proizvodnje meda. Bez obzira na vrstu, imat će sljedeći sastav:





Slovenija pokriva 0,004% Zemljine površine, gdje živi više od 2% svih poznatih kopnenih životinjskih vrsta. Medonosna pčela kranjska lavanda (Apis mellifera carnica) zauzima posebno mjesto među slovenskim autohtonim životinjskim vrstama i također je jedina zaštićena autohtona pčela u Europskoj uniji. Mnogi pčelari diljem svijeta zavoljeli su kranjsku lavandu ponajviše zbog njezine mirnoće, radinosti, otpornosti, dobrog korištenja šumske paše i skromne potrošnje zimskih zaliha hrane.
U Sloveniji ga možete sresti kako u šetnji prirodom, tako iu gradovima, gdje sve više urbanih pčelara nudi utočište košnice. Prepoznat ćete ga po izrazitom izgledu duga njuška i smeđe dlake po tijelu. Jeste li je već vidjeli?

Dali si znao?
U vrijeme glavne paše pčela izlijeće iz košnice i do sedamnaest puta dnevno. Svaki let traje oko pola sata.
Ovisno o dominantnoj biljnoj vrsti na kojoj su pčele skupljale nektar ili manu, razlikuje se nekoliko vrsta meda. Bogata flora i netaknuta prirodna okolina Slovenije pčelama osiguravaju najbolju pašu na stablima bagrema, lipe, smreke, kestena, medljike i livadskog bilja.
Slovenski med s oznakom zemljopisnog podrijetla to je urod kranjske lavande i odabranog medonosnog bilja koje raste u najčišćim područjima Slovenije. Najbolju ispašu u Sloveniji daju bagrem, lipa, smreka, kesten i hoja te livadske biljke medljike. One se odnose na slovenski med stroga pravila proizvodnje i punjenja, koji osim visoke kvalitete osiguravaju i sigurnost.

Dali si znao?
Pčele su važan dio hranidbenog lanca. Svaka treća žlica hrane ovisi o njihovom oprašivanju.
U Medexu poštujemo pčelarstvo i od 1954. godine zalažemo se za očuvanje kranjske lavande. S brendiranim medom Zlatna košnica postali smo prva slovenska prehrambena tvrtka čiji su proizvodi dobili znak crvene laste - simbol više kvalitete. Ovu oznaku mogu dobiti samo poljoprivredni proizvodi i namirnice koje se svojim svojstvima kvalitetom ističu među istovrsnim prehrambenim proizvodima i namirnicama.
Zlati pan je med iz Slovenije s najmanjim sadržajem vode, punjen bez pregrijavanja. Zlatipanjski med razlikuje se od ostalih vrsta meda po dva glavna svojstva koja su ključna za određivanje kvalitete - razini hidroksimetilfurfurala (HMF) koji je pokazatelj pregrijanosti meda i nižem sadržaju vode u medu. Propisi o medu dopuštaju maksimalno 40 mg HMF-a/kg meda, au medovima Zlati Panja njegova količina nikada ne prelazi 15 mg HMF-a/kg meda. Udio vode u Zlatipanjskom medu je najmanje 2% manji od dopuštenih 20%.
U grupi Zlati panj možete birati između planinskog, livadskog, kestenovog, hojevog i lipovog meda.

Dali si znao?
Dvije žlice meda napunile bi pčelu dovoljno energije da obiđe svijet.

Provjeri med!
Provjera kvalitete meda zahtijeva znanje, iskustvo i odgovarajuću opremu. U Medexu sve ulazne sirovine prvo analiziramo na parametre sigurnosti i kvalitete, jer njihova kontrola naknadno osigurava sigurnost gotovih proizvoda.
Sa željom da široj javnosti pružimo transparentan dokaz autentičnosti našeg meda, na našim stranicama omogućujemo uvid u analizu svake napunjene staklenke meda, čime kupcima potvrđujemo njihovo povjerenje u med marke Medex.
- Dodamo li med u toplo mlijeko, napitak nam pomaže da zaspimo.
- Ako se med koristi za hlađenje kolača i kolača, oni dulje ostaju svježi.
- Ispiranje kose mješavinom meda, vode i jabučnog octa kosi vraća sjaj.