Zašto je med tekuće zlato iz košnice?

Zašto je med tekuće zlato iz košnice?

29. kolovoza 2022.
Vrijeme za čitanje: 6 min
Prodajalna Medex tocenje medu
Sve do sredine 18. stoljeća med je bio jedino sladilo na području današnje Slovenije. Pčelarstvo je već bilo razvijeno, ali je tek Marija Terezija uvela stručni pristup i osnovala pčelarsku školu. Njen prvi učitelj bio je Slovenac Anton Janša, koji se smatra utemeljiteljem modernog pčelarstva. Njegov rođendan - 20. svibnja - postao je Svjetski dan pčela.
Kako nastaje med?

Med je prirodni slatki dar prirode koji nastaje trudom marljivih pčela. U prirodi ovi važni oprašivači skupljaju cvjetni nektar (nektar med) i sokove drveća s izlučevinama kukaca (manin med).

Sakupljenu tekućinu pčele prerađuju vlastitim sokovima, pohranjuju, suše i ostavljaju da dozrijeva u saću. Kada je med zreo, pčele ga pokrivaju voštanim čepovima i spremaju kao zalihu hrane. Samo prirodno sazrelo med u potpunosti čuva svoju prirodnu kvalitetu.

Ali-ste-vedeli

Dali si znao?

Za 1 kg meda jedna bi pčela morala obići oko 4 milijuna cvjetova, nabrati 3 do 4 kg ljekovitog bilja i obaviti 120.000 letova. Ova putanja bila bi jednaka sedam puta većem opsegu Zemlje.

Sestava medu

Med se sastoji od oko 200 različitih tvari koje određuju njegov okus, miris, aromu i boju. U njega se slijevaju najhranjiviji dijelovi biljaka koje pčele prerađuju i daju im jedinstven pečat. Kakav med pčelar vrca iz košnice ovisi o izvoru nektara, zrelosti meda, klimatskim uvjetima, kao i načinu i uvjetima proizvodnje meda. Bez obzira na vrstu, imat će sljedeći sastav:

voda
15-20% vode
ogljikovi hidrati
70 – 80% ugljikohidrata u obliku jednostavnih šećera
beljakovine
0,2 – 0,5% proteina u obliku enzima, antibakterijskih peptida i slobodnih aminokiselina
ostalo
Ostalo: zaštitni polifenoli i flavonoidi, minerali u tragovima i vitamini
cebela sivka
Kranjska lavanda, autohtona slovenska pčela

Slovenija pokriva 0,004% Zemljine površine, gdje živi više od 2% svih poznatih kopnenih životinjskih vrsta. Medonosna pčela kranjska lavanda (Apis mellifera carnica) zauzima posebno mjesto među slovenskim autohtonim životinjskim vrstama i također je jedina zaštićena autohtona pčela u Europskoj uniji. Mnogi pčelari diljem svijeta zavoljeli su kranjsku lavandu ponajviše zbog njezine mirnoće, radinosti, otpornosti, dobrog korištenja šumske paše i skromne potrošnje zimskih zaliha hrane.

U Sloveniji ga možete sresti kako u šetnji prirodom, tako iu gradovima, gdje sve više urbanih pčelara nudi utočište košnice. Prepoznat ćete ga po izrazitom izgledu duga njuška i smeđe dlake po tijelu. Jeste li je već vidjeli?

Ali-ste-vedeli

Dali si znao?

U vrijeme glavne paše pčela izlijeće iz košnice i do sedamnaest puta dnevno. Svaki let traje oko pola sata.

Slovenski med, med sa zaštićenom zemljopisnom oznakom

Ovisno o dominantnoj biljnoj vrsti na kojoj su pčele skupljale nektar ili manu, razlikuje se nekoliko vrsta meda. Bogata flora i netaknuta prirodna okolina Slovenije pčelama osiguravaju najbolju pašu na stablima bagrema, lipe, smreke, kestena, medljike i livadskog bilja.

Slovenski med s oznakom zemljopisnog podrijetla to je urod kranjske lavande i odabranog medonosnog bilja koje raste u najčišćim područjima Slovenije. Najbolju ispašu u Sloveniji daju bagrem, lipa, smreka, kesten i hoja te livadske biljke medljike. One se odnose na slovenski med stroga pravila proizvodnje i punjenja, koji osim visoke kvalitete osiguravaju i sigurnost.

Ali-ste-vedeli

Dali si znao?

Pčele su važan dio hranidbenog lanca. Svaka treća žlica hrane ovisi o njihovom oprašivanju.

Zlati pan, prvi slovenski proizvod od meda sa oznakom više kvalitete

U Medexu poštujemo pčelarstvo i od 1954. godine zalažemo se za očuvanje kranjske lavande. S brendiranim medom Zlatna košnica postali smo prva slovenska prehrambena tvrtka čiji su proizvodi dobili znak crvene laste - simbol više kvalitete. Ovu oznaku mogu dobiti samo poljoprivredni proizvodi i namirnice koje se svojim svojstvima kvalitetom ističu među istovrsnim prehrambenim proizvodima i namirnicama.

Zlati pan je med iz Slovenije s najmanjim sadržajem vode, punjen bez pregrijavanja.  Zlatipanjski med razlikuje se od ostalih vrsta meda po dva glavna svojstva koja su ključna za određivanje kvalitete - razini hidroksimetilfurfurala (HMF) koji je pokazatelj pregrijanosti meda i nižem sadržaju vode u medu. Propisi o medu dopuštaju maksimalno 40 mg HMF-a/kg meda, au medovima Zlati Panja njegova količina nikada ne prelazi 15 mg HMF-a/kg meda. Udio vode u Zlatipanjskom medu je najmanje 2% manji od dopuštenih 20%.

U grupi Zlati panj možete birati između planinskog, livadskog, kestenovog, hojevog i lipovog meda.

Ali-ste-vedeli

Dali si znao?

Dvije žlice meda napunile bi pčelu dovoljno energije da obiđe svijet.

med_lab

Provjeri med!

Provjera kvalitete meda zahtijeva znanje, iskustvo i odgovarajuću opremu. U Medexu sve ulazne sirovine prvo analiziramo na parametre sigurnosti i kvalitete, jer njihova kontrola naknadno osigurava sigurnost gotovih proizvoda.

Sa željom da široj javnosti pružimo transparentan dokaz autentičnosti našeg meda, na našim stranicama omogućujemo uvid u analizu svake napunjene staklenke meda, čime kupcima potvrđujemo njihovo povjerenje u med marke Medex.

Dali si znao?
  • Dodamo li med u toplo mlijeko, napitak nam pomaže da zaspimo.
  • Ako se med koristi za hlađenje kolača i kolača, oni dulje ostaju svježi.
  • Ispiranje kose mješavinom meda, vode i jabučnog octa kosi vraća sjaj.