Med iz Medexa potvrđeno je visoke kvalitete – provjerite!

U Medexu jamčimo bezuvjetnu sigurnost, besprijekornost i kvalitetu svog meda koji punimo, bez obzira na podrijetlo ili robnu marku. O kvaliteti meda ne može se suditi golim okom niti drugim „narodnim“ tehnikama – jedina ispravna i provjerljiva procjena provodi se u laboratorijima. Naime, na tržištu se pojavljuje med s ostacima nedopuštenih tvari ili čak lažni med. Stoga pri odabiru meda moramo paziti gdje ga kupujemo i tko jamči za kvalitetu meda.

U Medexu se brinemo o kontroli sigurnosti i kvalitete različitim metodama u suradnji s priznatim svjetskim akreditiranim laboratorijima. Provođenjem analiza jamčimo kvalitetu i sigurnost svake žlice Medexovog meda.

plant-1

Provjerite med iz Medexa

eurofins

Unesite peteroznamenkasti LOT broj s poklopca Medexovog meda i dobit ćete list s analizom. Saznat
ćete više o sastavu meda i njegovoj prikladnosti prema stručno utvrđenim parametrima.

origin

Kako se provjerava med?

1
check-1

Potražite peteroznamenkasti LOT broj na poklopcu meda

2
check-2

Unesite LOT broj

3
check-3

Kvalitetu i sigurnost meda provjerite na listu s analizom

Alesa-krog
quote-symbol

Najbolje što nam pčele daju

„Mi u Medexu jedini nudimo uslugu Provjeri med. Želimo iskren odnos s našim kupcima, koji temelji na povjerenju. Važno nam je da naši kupci znaju da je Medexov med provjeren, siguran i kvalitetan."

divider

Aleša Mižigoj, CEO

hexagon-left
hexagon-right-small

Zašto je važno provjeriti kvalitetu meda?

Med se sastoji od oko 200 različitih tvari koje određuju njegov okus, miris, aromu i boju. U njega se slijevaju najhranjiviji dijelovi biljaka koje pčele prerađuju i dodaju im jedinstven pečat. Kakav je med koji pčelar naoči iz košnice ovisi o izvoru nektara, zrelosti meda, klimatskim uvjetima, kao i načinu i uvjetima proizvodnje meda.

Ovo su, naime, 3 ključna faktora rizika kojima je med izložen:

why-image
check-circle

ostaci kemijskih/sintetskih sredstava koji se koriste za suzbijanje varoe ili liječenje,

check-circle

pesticidi koje pčele mogu unijeti u košnicu iz okoline,

check-circle

teški metali iz industrijski opterećenog okruženja.

Što provjeravamo analizama?

U Medexu provjeravamo i sigurnost i kvalitetu meda. Svaka bačva meda se uzorkuje i vrše brojne analize.

Parametri kvalitete

Od parametara kvalitete provjeravamo električnu vodljivost, sadržaj vode, analizu peludi, sadržaj šećera, senzorna svojstva, HMF vrijednost (hidroksimetilfurfural, koja nam pokazuje je li s medom pravilno rukovano) i pH, podrijetlo meda, aktivnost dijastaze i sadržaj enzima. Enzimi su među najvažnijim spojevima u medu. Mogu se prenijeti s pčela, nektara, mane ili peluda. Najvažniji enzimi u medu su dijastaza, invertaza i glukoza-oksidaza. Po sadržaju enzima možemo zaključiti o pregrijanosti ili starosti meda.


Sigurnosni parametri

  • Što se tiče sigurnosnih parametara, provjeravamo vrijednost ostataka pesticida, akaricida, antibiotika, teških metala i ostataka fitofarmaceutskih tvari. Najveći rizik za sigurnost meda predstavljaju akaricidi kojima pčelari suzbijaju varou, parazitske grinje. Najveći zagađivač je akaricid kumafos koji se nakuplja u vosku koji pčele nekontrolirano raznose po cijeloj košnici. Ukoliko
    utvrdimo da koncentracija dopuštenih tvari u medu prelazi odredbe Uredbe Komisije EU, med se označava kao neispravan. U Medexu smo proširili kontrolu na svih 26 akaracida koji imaju određenu maksimalnu granicu detekcije odnosnio koji su zabranjeni. Na taj način točno znamo i kako je postupano s pčelama čiji med pregledavamo.