Ispravno držanje doprinosi održavanju zdravih zglobova

Ispravno držanje doprinosi održavanju zdravih zglobova

2. studenoga 2022.
Vrijeme za čitanje: 4 min
kolagen v prahu

Ispravno držanje doprinosi održavanju zdravih zglobova

Redovita i umjerena aktivnost najbolja je za održavanje zdravih zglobova. Budući da nam u ubrzanom načinu života za to često ponestaje vremena, svoje mišiće i zglobove aktiviramo samo povremeno, a time i jače. Rezultat može biti njihovo preopterećenje.


S druge strane, duljim mirovanjem zglobovi gube fleksibilnost, zbog čega pri ponovnom aktiviranju možemo osjetiti bol. Pravilno držanje pridonijet će održavanju zdravih zglobova. Naime, naše je tijelo oblikovano za određeni položaj kada nije u pokretu, iako je inače sposobno za najrazličitija savijanja i okrete. A kakvo je to držanje koje rasterećuje zglobove uz pomoć mišića i kostiju? Trebalo bi oponašati marionetu koju uspravno drže napete uzice. Kod pravilnog držanja uši su poravnate s gležnjevima, a ramena, kukovi i koljena mogu biti povezani u ravnu liniju.


Pravilno držanje također igra važnu ulogu na radnom mjestu, gdje mnogi ljudi veliki dio vremena provode za stolom u sjedećem položaju. U tom slučaju stolica ne smije biti preniska jer ustajanje iz nižeg položaja više opterećuje zglobove. Koristan je položaj u kojem su koljena više od bokova, no prije svega važno je da su laktovi i donji dio ruku pravilno oslonjeni.

Naravno, potpora izvan tijela nije dovoljna ako zglobovi nisu poduprti i mišićima. Ako to nije dovoljno, zglobovi, posebno zglobovi koljena, koji nose težinu cijelog tijela, pod velikim su pritiskom i opterećenjem. Kako biste što više ublažili ova opterećenja i ojačali mišiće koji pružaju najveću potporu našim najvažnijim zglobovima, nekoliko puta tjedno izvodite vježbe koje jačaju mišiće zglobova.

pravilna_drza

Ne zaboravite na zdravu prehranu

Osim pravilne tjelovježbe, za jačanje mišića te održavanje zdravih kostiju i zglobova važna je i uravnotežena prehrana.

Kalcij, primjerice u brokuli, špinatu i kelju, sprječava stanjivanje kostiju, a vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija iz hrane. Omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja ili, primjerice, orašastih plodova mogu smanjiti upalu zglobova, a bademi bogati vitaminom E štite vanjsku membranu stanica koje grade zglobove. Papaja i kivi su voće s najvećim udjelom vitamina C, koji ima dokazanu ulogu u stvaranju kolagena za normalno funkcioniranje kostiju i hrskavice zglobova. Budući da su aminokiseline među ključnim gradivnim elementima zglobne hrskavice, za održavanje zdravih zglobova važan je i dovoljan unos onih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Potrebe će biti zadovoljene odgovarajućim unosom proteina.

sproscanje

I naposljetku, priuštite svojim zglobovima ono što prija i vašoj duši. Opustite ih u toploj kupki u kojoj će ih voda barem na trenutak rasteretiti svakodnevnog podupiranja cijelog tijela.