Kad shvatite da gravitacija djeluje sve više

Kad shvatite da gravitacija djeluje sve više

4. studenoga 2022.
Vrijeme za čitanje: 4 min
nusa u fitnesu

Sve je počelo kada nam se pokvario disk i izbrisao milijun fotografija od 2000. do danas. Dok smo rješavali probleme i vraćali sliku po sliku, jednu iz 2004., drugu iz 2009., pa onu iz 2007. godine, mogli smo ponovno pogledati već zaboravljene fotografije, hihotati se i oživljavati uspomene. Onda moj dragi počne... U, pogledaj kakve si sise ovdje imala... ooo kakav baby face si bila, ooo vidi kakva si bila. BILA? IMALA SAM?? A što sad? Nisam više? Nemam više samostojeće sise? Nemam više baby face? Dobro je da barem guzicu mogu držati uspravno.

nusa_raztezanje

Da, ali zaista, bora je svake godine sve više, dojenje (povlačenje bradavice pola metra), mastitis, litre istočenog mlijeka i trudnoća zaista su malo povukli moje prijateljice prema dolje. Vjerojatno mi uz pomoć kirurga nitko nikada neće vratiti grudi dvadesetogodišnjakinje, niti glatku i svilenkastu kožu, ali si mogu pomoći dodavanjem kolagena jer se proizvodnja kolagena drastično smanjuje starenjem. Kolagen predstavlja čak 30% svih proteina u ljudskom organizmu i stoga je najzastupljeniji protein.

Trudnoća i porođaj naprave još veću štetu na tijelu. Stoga zaista preporučujem korištenje kolagena.

nusa_z_otrokom

Zašto dodavati kolagen nakon rođenja djeteta?

Ako oduzmemo sve dobre osobine koje smo već čuli na temu kolagena (jaka i sjajna kosa, lijepi nokti, glatka koža), sada ću nabrojati još 5 razloga za korištenje kolagena nakon poroda:

1. Strije, rastegnuta koža, dijastaza rektusa, sve je to danak trudnoće.

Nakon poroda nam beba popije i pojede sve vitamine, minerale i doslovno nas isiše. Obroci majki nakon poroda nisu baš uzorni, a nadasve su opustošeni hranjivim tvarima, pa nam loša hrana još više produljuje oporavak. Kakve veze kolagen ima s tim? Kolagen pomaže učvrstiti tkivo, kožu i mišiće. Ima važnu ulogu u otklanjanju dijastaze rektusa, jer će tkivo upotrebom kolagena postati čvršće i time se brže rehabilitirati.

2. Snažniji mišići

Ako ste na mojoj strani, volite se kretati, što znači da volite svoje mišiće. Znate li što je snažni mišić odnosno što bi trebao biti snažni mišić? Vagina i sve što je više gore – dno zdjelice. Tijekom poroda sve se rastegnulo i postalo mekano, kolagen i tu pomaže. Uz sve vježbe, koje pomažu da se sve postavi na svoje mjesto, kolagen će sve zajedno dodatno ubrzati.

3. Zdrava crijeva

Postporođajna probava? O-shit, što? Mnoge se majke žale da su njihova djeca postala intolerantna na određenu hranu, zatvor, probavne smetnje, to su znakovi da crijevima treba malo vaše pomoći. Kolagen i dobri probiotici mogli bi napraviti lijepu promjenu u svim tim neugodnostima.

4. Kosa, nokti, koža?

Itekako su nam poznati pramenovi kose koji ispadaju, nokti koji ne sliče ni na što, koža koja nam je prevelika, a da ne spominjemo sise koje nakon dojenja više ne prepoznajemo. Također su za jedan kat niže nego što su bile. Kolagen će obnoviti sve te neugodne stvari.

5. Kako? Gdje? Zašto?

Istina je da naše tijelo samo proizvodi kolagen, ali kako starimo, njegova količina drastično opada. Dodamo li stres, previše šećera, proizvodimo ga još manje. Ako ne želimo glodati kosti, piti koštanu srž i glumiti neandertalce, preporučujem dodavanje kolagena u prahu iz Medexa. Najbolji mi je Kolagenbody jer sadrži i dodatak magnezija i pomaže mi u regeneraciji. Umiješam ga u smoothie ili jogurt jer ga tako najlakše rastopim.

Recept za smoothie

  • šalica skute/u slučaju intolerancije na mlijeko koristite kozji jogurt
  • mjerica Kolagenbody iz Medexa
  • smrznuto bobičasto voće
  • banana
  • 1 dcl vode/mlijeka
kolagen_smoothie
nusagnezda_com

Članak je izvorno objavljen na Facebook stranici i/ili internetskoj stranici autora nusagnezda.com.

Fotografije: Nuša Gnezda

Članak izražava stajalište autora, a ne nužno stajalište poduzeća Medex d.o.o.