Kada trebam početi konzumirati kolagen?

Kada trebam početi konzumirati kolagen?

2. studenoga 2022.
Vrijeme za čitanje: 3 min
kolagen u prahu

Zašto mi je potreban upravo kolagen?

Nakon dvadesete godine, u tijelu počinje opadati proizvodnja kolagena i molekule kolagena se sporije obnavljaju. Tijekom godina količina kolagena u tijelu opada sve brže, u četrdesetima čak 1% godišnje.

Korištenje kolagena kao prehrambenog dodatka ima smisla započeti već u tridesetim godinama. Hidrolizirani kolagen, naime, neće zamijeniti izgubljeni kolagen u tijelu, no osigurat će stalni izvor građevnih blokova za vlastiti kolagen. Sastav hidroliziranog kolagena, naime, prilagođen je tako da se čestice kolagena dobro apsorbiraju, u velikoj mjeri neoštećene dolaze u krvotok i odlaze tamo gdje je tijelu kolagen najviše potreban.

Ako počnemo konzumirati kolagen dovoljno rano, vidjet ćemo promjene već u roku od mjesec dana. Što smo mlađi, to je manji udio našeg vlastitog kolagena propao i naše tijelo treba manje poticaja „izvana“. Međutim, ako započnemo s konzumiranjem kolagena kada su bore na našoj koži već izražene, za prve rezultate trebat će čekati najmanje dva ili tri mjeseca.

Kolagen-lift-web

Ali ne brinite, u tome nema ništa loše. Kolagen je prehrambeni dodatak prirodnog izvora i sastava koji je prirodno prisutan u našem tijelu, ali se njegova količina smanjuje tijekom godina. Konzumiranjem hidroliziranog kolagena tako tijelu samo vraćamo ono što nam sama priroda s vremenom oduzima. Stoga se hidrolizirani kolagen može kontinuirano konzumirati dugi niz godina

Ako počnemo konzumirati kolagen dovoljno rano, vidjet ćemo promjene već u roku od mjesec dana.

Što se, međutim, može dogoditi kad ga više ne konzumiramo?

Ništa drastično. Tijelo će nastaviti svoj prirodni proces starenja i gubitka kolagena. Budući da smo mu prethodno dodavali hidrolizirani kolagen, početna količina kolagena bit će veća nego kod osobe iste dobi koja nije konzumirala kolagen. Dakle, čak i kod izgubljenog kolagena, razlika između Vašeg izgleda i izgleda nekoga tko nije konzumirao kolagen, bit će i dalje vidljiva. Osim toga, bilo kada možete započeti ponovno konzumiranje kolagena.