Pod povećalom - Medex Elanosol balzam za usne

Pod povećalom - Medex Elanosol balzam za usne

3. studenoga 2022.
Vrijeme za čitanje: 11 min
balzami za ustnice

Da balzami za usne spadaju u najraširenije kozmetičke proizvode utvrdili su i u Savezu potrošača Slovenije (SPS), pa su u najnovijem kozmetičkom testu pod povećalo stavili 18 balzama dostupnih u Sloveniji i među njima izdvojili najboljeg. Imamo i mi svoje favorite: Belin na ambalaži ima Elsu, Amalja se najradije namaže svjetlucavim, a Petrov... u posljednje vrijeme najčešće iz džepa izvlači Medex Elanosol koji mu je vjerojatno ondje ostao još od prošlog godišnjeg odmora. Kao ni kod ZPS testa, ni naši nisu odabrani zbog najvažnije funkcije ovog kozmetičkog proizvoda, zaštite.

Funkcija balzama za usne

Kada je riječ o balzamima za usne, teško možemo govoriti o ultimativnom najboljem, jer se radi o potrošnom proizvodu, za koji obično nismo spremni izdvojiti puno novca odjednom, ali smo vrlo često spremni izdvojiti sitniš. A balzam nas onda mora zadovoljiti nanošenjem, mirisom, bojom i sjajem teksture, možda i okusom, a gotovo na kraju učinkovitošću, odnosno zaštitom. “Koža na usnama je tanja i osjetljivija nego drugdje na licu, stoga ju je važno zaštititi, posebno zimi. Dobri balzami štite usne od vanjskih utjecaja, a istovremeno na njima stvaraju tanki film koji sprječava isparavanje vlage. Usne su stoga i vlažnije pri korištenju dobrog balzama, iako glavna svrha balzama nije hidratacija, već zaštita", kažu na SPS-u, s čime se u potpunosti slažem. 'Vazeline' koji vas zbog loše formule ne štite, već vas čak naprotiv, tjeraju da ih koristite i dalje, jer imate osjećate da su vam usne sve isušenije, po meni bi trebalo izbaciti iz prodaje. Stoga su me zaista zanimali rezultati testa.

Pod povećalom: ZPS-test balzama za usne

Kada je objavljen SPS-test balzama za usne, pretpostavila sam da su kao organizacija za zaštitu potrošača veći naglasak stavili na sastojke, učinkovitost, prikladnost upotrebe nego na korisničko iskustvo... Balzami su testirani u tri različita akreditirana laboratorija - laboratorij za mineralna ulja, za određivanje učinkovitosti hidratacije i za praktični test. Svi proizvodi su bili anonimizirani, tako da korisnici (30 ispitivača) nisu znali koji konkretno proizvod koriste. Pobjednik me nije iznenadio, ali ono što mi je zapelo za oko jest to da se omiljeni balzam za usne u našoj obitelji, Medexov Elanosol, nije uvrstio onoliko visoko koliko sam očekivala. Detaljnije sam pogledala test, a budući da i sama često testiram kozmetičke proizvode i puno se bavim najrazličitijim pitanjima o primjerenosti testiranja, davanja ocjene i navođenja rezultata, zatražila sam i od SPS-a i od Medexa dodatna objašnjenja.

1. Zašto ste među testirane balzame za zaštitu usana uvrstili i balzam s UV filtrom, Medex Elanosol? I zašto samo taj? Zbog toga je njegova namjena drugačija od one 'normalnih' balzama za njegu, UV filtri vjerojatno uvjetuju i druge aktivne sastojke u proizvodima.

„Prilikom odabira proizvoda koje testiramo kombiniramo dva kriterija: prvi je tržišni udio (želimo da rezultati budu zanimljivi što većem krugu potrošača), a zatim, kod kozmetičkih proizvoda, radi li se o slovenskom proizvođaču. Testovi su, naime, izuzetno skupi, pa je set uzoraka i objava rezultata testa kombinacija onoga što šalju druge potrošačke organizacije i onoga što mi možemo kupiti kod nas. Konkretno, na ovom smo testu testirali 58 različitih balzama; objavljujemo rezultate za 18 proizvoda koji su također dostupni kod nas. Pritom su testirani i proizvodi sa ZF (Labello sun, dmAlverde, SebaMed, Blistex, Bonte, dr.Organic...) od slovenskih i onih koji su prošli prvi dio testa, kao i Medex Elanosol.''

2. U izjavi za javnost preporučujete da odaberemo nešto drugo, a ne UV filter Ethylhexyl methoxycinnamate, za kojeg se kaže da je hormonski disruptor. Konkretno koji... što bi potrošači trebali tražiti na INCi listi?

“Prema mišljenju potrošačkih organizacija Ethylhexyl methoxycinnamate spada u endokrine disruptore, dakle EDC-kemikalije (Endocrine disrupting chemicals), više o tome možete pročitati ovdje. Na popisu dopuštenih UV filtara (Regulation (EC) No 1223/2009) nalazi se 29 kemikalija koje proizvođači mogu koristiti kao UV filtre u dopuštenim koncentracijama (od 4-10%), pa je nemoguće odgovoriti koji bi konkretno potrošači trebali potražiti.”

Za objašnjenje sam upitala i Medex koji navodi:

„UV filtar Ethylhexyl methoxycinnamate, koji se nalazi u Elanosolu i klasificiran je kao hormonski disruptor, dopušten je Europskom kozmetičkom regulativom 1223/2009 u koncentracijama do 10%, a Elanosol sadrži samo polovicu dopuštene količine. Najveća dopuštena granica određena je na temelju toksikološke studije o potencijalnim negativnim učincima na ljudsko zdravlje, pri čemu su se dopuštenom granicom smatrale najmanje 100 puta niže koncentracije od onih koje prema studijama još nisu pokazivale utjecaj na ljudsko zdravlje. Postoje studije koje Ethylhexyl methoxycinnamate navode kao hormonski disruptor, ali u puno većim unosima od procijenjenog kumulativnog unosa iz kozmetičkih proizvoda, uzimajući u obzir regulativu EU.''

3. Test SPS započeo je provjerom sadržaja mineralnih ulja: 

„Glavni dio testa bio je ispitivanje sadržaja mineralnih ulja, konkretno MOSH i MOAH, za koje se sumnja da su štetna za zdravlje. Za proizvode koji su dobro prošli ovaj dio testa, odnosno nisu sadržavali ni MOSH ni MOAH, zatim smo utvrđivali koliko učinkovito hidratiziraju usne – iako, kao što smo već spomenuli, to nije glavni cilj balzama.'' Pritom nisu naveli studije koje pokazuju štetnost konkretnih mineralnih ulja. To me zasmetalo, jer za mene riječ sumnjivo ne znači dovoljno, zanima me u kojim su količinama mineralna ulja 'sumnjiva' i kakvu zapravo opasnost za zdravlje zapravo predstavljaju u količinama prisutnima u balzamu za usne, jer su se među nekima, koji su bili izlučeni, našli i oni koje često koristim.


SPS pojašnjava: “Osnovu za planiranje i provedbu testa predstavljale su informacije i preporuke Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), koja je objavila da je količina MOSH i MOAH koju potrošač konzumira na dnevnoj bazi potencijalno zabrinjavajuća (izvor) te preporuka da bi hrana trebala biti bez MOAH. Također smo uzeli u obzir informaciju Znanstvenog odbora za zaštitu potrošača pri Europskoj komisiji da redoviti korisnici pojedu oko 20 g balzama godišnje (izvor) te preporuku strukovne udruge proizvođača kozmetike Cosmetics Europe za korištenje mineralnih ulja u proizvodima za njegu usnica (i unos u usnu šupljinu), da bi proizvođači trebali koristiti samo ona mineralna ulja za koja je određena dozvoljena dnevna količina (Acceptable Daily Intake, ADI).

Upravo zbog navedenog i doista loših rezultata našeg testiranja kao potrošačke organizacije obratili smo se Europskoj komisiji s pobudom, za određivanje najveće dopuštene vrijednosti MOS i MOAH u balzamima za usne.

Prema sadašnjim istraživanjima, mineralna ulja u kozmetičkim proizvodima nisu problematična jer ne bi trebala prolaziti kroz zdravu kožu. Drukčije je s proizvodima koji se unose u tijelo, npr. balzami za usne ili sprejevi za nos. Redovni korisnici godišnje 'pojedu' oko 4 balzama za usne, što se pridodaje ukupnoj količini konzumiranih mineralnih ulja.

Naravno, korištenje mineralnih ulja u kozmetici je dopušteno, ali u odgovarajućoj čistoći. Kako se pokazalo na testu, neki proizvođači očito ne čine dovoljno kako bi osigurali odgovarajuću kvalitetu sirovine. I dobro je što postoje alternative bez MOSH/MOAH, što smo i pokazali na testu."

4. Tako je samo polovica balzama, i to onih koji nisu sadržavali mineralna ulja, ušla u drugi dio testa.

„Svaki proizvod potom je testiralo 30 korisnica koje su dale svoje mišljenje o korištenju, osjećaju na usnama, praktičnosti pakiranja, a stručnjaci su procijenili jesu li oznake u skladu s propisima, čitljive i razumljive“.  Konačnu ocjenu činile su sljedeće vrijednosti: označavanje (10% ocjene), uporaba (30 posto ocjene), a pritom je SPS napisao da preporučuju korištenje balzama u sticku iz higijenskih razloga i čak 60% ocjene je test vlažnosti, pa me zanimalo na koji način su to provjeravali odnosno mjerili:

„Učinkovitost hidratacije izmjerili smo prema standardiziranoj metodi (koju priznaje i Cosmetics Europe) u akreditiranom laboratoriju s korneometrom koji mjeri električnu provodljivost kože na dubini od 10 do 20 µm. Što je koža vlažnija, to je veći kapacitet kože (voda u koži potiče kretanje iona). Svaki proizvod smo testirali na 20 volontera, u intervalima od 2 i 6 sati."

5. Također me zanima kako ste ocjenjivali korištenje proizvoda koje predstavlja 30% ocjene. U sadržaju testa, naime, potrošačima savjetujete da iz higijenskih razloga izaberu balzam u sticku. Koji su još drugi parametri utjecali na ocjenu korištenja?

„Testirali smo mnoge parametre, uključujući, između ostalog, teksturu, nanošenje, upijanje, osjećaj na usnama (ljepljivo, masno), otvaranje/zatvaranje pakiranja... Korisnici su svoja zapažanja bilježili u poseban upitnik (na računalu), a rezultate su potom statistički procijenili u laboratoriju. Praktični dio testiranja dosta je kompliciran i odvija se po točno standardiziranim postupcima. Kao zanimljivost, moram napomenuti da kod kozmetičkih proizvoda također uvijek pitamo potrošače kako im se sviđa miris, iako ga ne ocjenjujemo. Naime, utvrdili smo da, ako nemaju priliku to priopćiti, svoju procjenu mirisa pripisuju nekom drugom parametru. Tako da ulazimo u praktični dio testa prilično detaljno."

Iako mi kao ljubiteljici kozmetike ponekad rezultati SPStestova kozmetičkih proizvoda nisu po volji, kao potrošačica moram priznati da sam zadovoljna objašnjenjem testiranja i rezultata te imam osjećaj da je test ovoga puta doista istaknuo balzame koji su sigurni za korištenje. Među njima je Medex Elanosol.

Moja ocjena Medex Elanosol balzama

Medexov Elanosol je balzam koji svi u obitelji koristimo za zaštitu usana od UV zraka, vjetra ili hladnoće i dio je naše blagdanske ljekarne. Lani je Bela odmah na početku godišnjeg odmora pala i dobila ogrebotinu na usnici; upravo s tim balzamom s propolisom zaštitili smo ranu od mora i sunca i jako je dobro i brzo zarasla. Kada koristimo ovaj balzam, svjesni smo da želimo zaštititi usne od UV zraka i da je u ovom slučaju njega na drugom mjestu. Naime, i sama imam hiperpigmentaciju upravo na rubu usana pa mi je zaštita od sunca u planinama, na snijegu ili uz vodu još posebno važna. 

Medex Elanosol nam se sviđa jer nakon njegovog korištenja usne nisu ispucane, čak i ako brije vjetar ili ih namačemo u toplom moru. Štiti usne, a sastojci koji pomažu pri hidrataciji u ovom sastavu su med, ricinusovo ulje i pčelinji vosak koji sprječava gubitak vlage. Sviđa mi se što je dostupan u sticku, dobro se razmazuje, lijepe je teksture i mirisa, zato je moje korisničko iskustvo s njim dobro. Ujedno, na pakiranju mogu pročitati sve što me zanima: čemu služi i popis sastojaka, a naravno i ostale oznake su navedene sukladno zakonu, inače je sve samo na sekundarnom (papirnatom pakiranju), na primarnom (tuljcu odnosno poklopcu) nije naznačen minimalni rok trajanja i serijski broj proizvodnje, zbog čega je označavanje u SPS testu označeno kao neadekvatno.

WEB-ELANOSOL-protect-V1-800x600

Zaštita bez UV zaštite

Iz SPS-a upozoravaju da redovitom uporabom balzama godišnje, prema procjenama Znanstvenog odbora za zaštitu potrošača pri Europskoj komisiji, konzumiramo oko 20 g balzama. Stoga se slažem da vrijedi posegnuti za sigurnim proizvodom koji sadrži što više prirodnih i sigurnih aktivnih sastojaka. Iako Elanosol nije deklariran kao prirodni proizvod, sadrži prirodne sastojke iz košnice (0,5% propolisa, 0,5% meda i 3% pčelinjeg voska), ricinusovo ulje, lanolin, kandelilu i karnauba vosak, ekstrakt ružmarina, titanijev dioksid i prirodnu aromu, koji zajedno čine 86,7% sastojaka. 

Psssst... Medex upravo razvija verziju bez UV zaštite:

„Prilikom razvoja proizvoda pažljivo biramo sastojke i uvijek pronalazimo najoptimalniju kombinaciju koja je uvijek u skladu s EU regulativom. Stoga smo Elanosol razvili u želji za zaštitom od sunca i vanjskih utjecaja. No, budući da je želja za njegovanjem u posljednje vrijeme jednako jaka kao i želja za zaštitom, postojećem Elanosolu dodat ćemo oznaku Protect i početkom 2018. godine na tržište lansirati Bio Elanosol Care. Potonji će imati ulogu njege i bit će prvi balzam slovenskog proizvođača koji će se ponositi ekološkim certifikatom“, nagovijestili su mi iz Medexa.

Kakvo je vaše mišljenje o SPS testovima kozmetike? Želite li da proučim još koji? Što je s balzamom za usne s UV zaštitom, koristite li ga? Sviđa li vam se ovaj Medexov?

Mah-mah,
Nika

Napomena

Članak je objavljen i na internetskoj stranici autorice Beautyfull Blog pod naslovom Pod povećalom - Medex Elanosol balzam za usne. Verzija na internetskoj stranici Medexa je editirana. Objavljeno u dogovoru s autoricom.
Fotografije: Elevendrops za Beautyfull Blog