Tajanstvena moć 100% prirodnog propolisa

Tajanstvena moć 100% prirodnog propolisa

30. kolovoza 2022.
Vrijeme za čitanje: 8 min
propolis defense skupina

Propolis je branitelj pčelinjeg legla i našeg imunološkog sustava! Najpopularniji pčelinji proizvod, nakon meda, Slovenci ga od davnina koriste u tradicionalnoj narodnoj medicini kao tzv ja “prirodni antibiotik”. Propolis se proizvodi od biljnih smola koje su bogate antimikrobnim i protuupalnim tvarima. Zbog svojih svojstava pravo je ljekovito čudo prirode.


Ste se kdaj vprašali, kaj je propolis, kako ga pravilno pridobivamo in uporabljamo? Mi ponujamo odgovore, podkrepljene s kliničnimi študijami in najmočnejšim propolisom v Sloveniji.

Što je propolis?

Sve počinje sakupljanjem biljne smole. Pčele ga nalaze na pupoljcima topole, breze i drugih vrsta drveća. Pčele u košnicu donose biljnu smolu, dodatno je obogaćuju izlučevinama svojih žlijezda i dodaju vosak. Pčele su te koje proizvode propolis da bi ga pčelari mogli sastrugati. Kada je propolis spreman za pčelare, sadrži biljne smole, vosak, eterična ulja i pelud. Propolis je mješavina koja sadrži više od 200 tvari korisnih za čovjeka, a njegovu kvalitetu određuje sadržaj bioflavonoida.

cebelica

Izvor zdravilne moči

Snaga propolisa dolazi od ključnog sastojka: bioflavonoida. Bioflavonoidi su prirodni pigmenti koji štite biljke od mikroorganizama. Pčele koriste ovu moć u svoju korist kako bi zaštitile košnicu. Propolis se koristi kao obloga na unutarnjim stijenkama košnice, čime se sprječava prodor vlage i štiti unutrašnjost od vanjskih mikroba koji su izvor zaraza i bolesti. Propolis također isparava u košnici stvarajući prirodnu zaštitu koja omogućuje zdrav razvoj i život pčelinjih zajednica.Slovenci koriste propolis za zaštitu usne šupljine i sluznice s istom svrhom kao i pčele. Koristi se u obliku alkoholne tinkture ili vodene otopine. U nedavnim kliničkim studijama znanstvenici su dokazali da bioflavonoidi pozitivno djeluju na različite dijelove ljudskog organizma: probavni trakt7, imunološki sustav 1, sluznica2-5 i zubi6.

narekovaj_450x450

Apiterapeut i pčelar Franc Šivic o propolisu:

Propolis je dokazano učinkovit protiv raznih mikroba. Zato ga preporučujem svim svojim štićenicima koji imaju problema s otpornošću. Pogotovo za one čije tegobe potječu iz oralne sluznice. Puno vjerujem u pčelinje proizvode i redovito ih konzumiram.

Propolis neizostavan u svakoj kućnoj apoteci

Slovenci u lokalnoj ljekarni zauzimaju posebno mjesto za propolis. Gotovo svako kućanstvo ga ima. Znanstvenici1-7 su dokazali da je to legitimna motivacija. Tajanstvena moć propolisa više nije samo tradicionalna narodna tradicija, već dodatak prehrani s vrlo blagotvornim učincima.

grlo in zrelo

skraćuje i ublažava simptome grlobolja i grlo te promuklost1

ustna sluznica

zaštita oralne sluznice, protiv čira i upala
usne šupljine2

zobje in dlesni

ublažava upalu desnii smanjuje vjerojatnost karijesa3-5

imunski sistem

povećava protuupalni stanični odgovor i stimulira imunološke stanice

prebavni trakt

zaštita sluznice te protiv upala i čireva  probavnog trakta7

Budući da propolis ostaje u košnici nekoliko godina, vrlo je važno analizirati ga na sadržaj teških metala, antibiotika, pesticida i drugih tvari koje bi se u njemu mogle nakupiti iz okoline ili tijekom liječenja pčela.

Je li svaki propolis jednako dobar?

Ukratko: ne, nije svaki propolis jednako dobar. Za to postoji jednostavno objašnjenje. Propolis se sastoji od više od 200 različitih kemijskih tvari, koji se razlikuju ovisno o godišnjem dobu, mjestu sakupljanja ili paše, vrsti pčela i slično. Stoga nije svaki sakupljeni propolis isti količina bioflavonoida koji mu daju ljekovitu moć. Oznake poput "sadrži čak 20% propolisa" su zavaravajuće i ne odražavaju kvalitetu. Usitnjeni propolis također sadrži komadiće drva i druge strane komponente, koje je potrebno prethodno otkinuti. Pročišćeni propolis spreman je za izradu tinktura, otopina i sprejeva. Kvaliteta propolisa se tako ogleda u: koncentracija bioflavonoida, raznolikost flavonoida i tehnika pročišćavanja. Ova tri standarda osigurao APF® faktor.

propolis
narekovaj_450x450

90-godišnja gospođa Mramor povjerila nam se:

S 90 godina još uvijek imam svoje zube jer redovito koristim propolis. Moji prijatelji ne mogu vjerovati. Mnogi od njih boluju od paradentoze, ali moji zubi su zdravi. Nije tajna da već desetljećima redovito mažem desni propolisom. Zubi nisu ni malo požutjeli.

Čimbenik APF® je važan

Propolis označen APF® faktorom sadrži odgovarajuću i učinkovitu koncentraciju bioflavonoida u proizvod. Dnevne doze su precizno određene u kliničkim studijama1-7:

30 mg bioflavonoidov

Jamčimo da jedan mililitar otopine sadrži minimalno 30 mg bioflavonoida.

50 mg bioflavonoidov

Jamčimo da jedan mililitar otopine sadrži minimalno 30 mg bioflavonoida.

tinktura

Istraživanja potvrđuju protuupalno djelovanje

Kakve veze ima standardizacija s djelovanjem propolisa? Standardizacija omogućuje točno određivanje dnevnih doza, što je nedavno potvrđeno kliničkim istraživanjem,1 upravo na ekstrakt koji koristimo u Propolis defense vodenim otopinama propolisa. Po prvi put placebom kontrolirana studija potvrdila je dosad pretpostavljenu ljekovitost propolisa u slučaju ublažavanja simptoma infekcija gornjih dišnih putova.

vneto grlo graf
graf hripavosti

* p<0,05, *** p<0,001
Vir: Prilagođeno iz Esposita i sur., 20211

Kakve veze ima standardizacija s djelovanjem propolisa? Standardizacija omogućuje točno određivanje dnevnih doza, što je nedavno potvrđeno kliničkim istraživanjem,1 upravo na ekstrakt koji koristimo u Propolis defense vodenim otopinama propolisa. Po prvi put placebom kontrolirana studija potvrdila je dosad pretpostavljenu ljekovitost propolisa u slučaju ublažavanja simptoma infekcija gornjih dišnih putova.

vneto grlo graf
graf hripavosti

*** p<0,001
Izvor: prilagođeno iz Esposita i sur., 20211

Najjača obrana propolisa

Propolis obrambena linija pogodna je za preventivno djelovanje kao i za pomoć kod akutnih stanja.

30 mg bioflavonoidov

Propolis na bazi vode, APF® 30, s kapaljkom

- 30 mgl/ml bioflavonoida
- bez alkohola, polietilen glikola i propilen glikola
- pogodan i za trudnice, dojilje i djecu
- 100% prirodno, bez konzervansa

50 mg bioflavonoidov

Propolis na bazi alkohola, APF® 50, s kapaljkom

- 50 mg/ml bioflavonoida
- najjači propolis u Sloveniji
- bez konzervansa
- 100% prirodno

tinktura

Propolis na bazi alkohola, APF® 30, sprej

- 30 mgl/ml bioflavonoida
- najjači propolis u Sloveniji
- bez konzervansa
- 100% prirodno

Želite znati više? Pitajte nas!

U Medexu odabiremo sastojke za naše proizvode na temelju provjerljivih rezultata i ponovljivih kliničkih studija. Zalažemo se za transparentnost korištenih djelatnih tvari, stoga smo dostupni za dodatna pitanja. Pozivamo vas da nam postavite pitanje na koje će nam odgovoriti voditeljica razvoja u Medexu dr. Rok Kopinč. Pišite nam na [email protected]. Odgovorit ću vam što je prije moguće.

Propolis_defense_footer-900x450

Korišteni izvori

1
 Esposito C, Garzarella EU, Bocchino B, D'Avino M, Caruso G, Buonomo AR, Sacchi R, Galeotti F, Tenore GC, Zaccaria V, Daglia M. Standardizirana mješavina polifenola ekstrahirana iz propolisa tipa topole za remisiju simptoma nekomplicirana infekcija gornjeg dišnog sustava (URTI): monocentrično, randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolirano kliničko ispitivanje. Fitomedicina. 2021 Jan;80:153368.

2 Tonkaboni A, Najafi S, Mehrpour S, Kharazi Fard MJ. Učinkovitost propolisa za ispiranje usta u liječenju rekurentnog aftoznog stomatitisa. J Craniomaxillofac Res. 2016;3(3):211-218.


3 Dehghani M, Abtahi M, Hasanzadeh N, Farahzad Z, Noori M, Noori M. Učinak propolisa za ispiranje usta na indekse plaka i gingive kod pacijenata s fiksnom ortodoncijom. J Clin Exp Dent. 2019;11(3):e244-e249. Objavljeno 1. ožujka 2019.

 Anauate-Netto C, Anido-Anido A, Leegoy HR, et al. Randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolirano kliničko ispitivanje o učincima propolisa i klorheksidinskih tekućina za ispiranje usta na gingivitis. Braz Dent Sci. 2014;17(1):11-15.

5 Peycheva, S., Apostolova, E., Gardjeva, P. et al. Učinak bugarskog propolisa na oralnu mikrofloru u adolescenta s gingivitisom izazvanim plakom. vlč. braća Pharmacogn.29, 271-277 (2019)

Piekarz T, Mertas A, Wiatrak K, et al. Utjecaj paste za zube koja sadrži ulje australske Melaleuce alternifolie i etanolski ekstrakt poljskog propolisa na oralnu higijenu i mikrobiom kod pacijenata kojima su potrebni konzervativni zahvati. Molekule. 2017;22(11):1957. Objavljeno 13. studenog 2017.

7 Ruiz-Hurtado, P.A.; Garduño-Siciliano, L.; Domínguez-Verano, P.; Balderas-Cordero, D.; Gorgua-Jiménez, G.; Canales-Álvarez, O.; Canales-Martínez, M.M.; Rodríguez-Monroy, M.A. Propolis i njegovi gastroprotektivni učinci na želučani ulkus izazvan NSAID-om: sustavni pregled. Hranjive tvari 2021