5 najboljih pješačkih staza u Sloveniji

5 najboljih pješačkih staza u Sloveniji

25. listopada 2022.
Vrijeme za čitanje: 6 min
planinarska staza

Slovenija je pravi pješački raj koji u svim regijama nudi raznolike pješačke staze pune prekrasnih pogleda. Sve to najlakše ćete doživjeti na slovenskim stazama na velike udaljenosti odnosno etapnim pješačkim stazama koje su odlična ideja za dulji aktivni ljetni odmor, a ne nedostaje ni kraćih staza koje su odlična ideja za kraći jednodnevni izlet.

Juliana Trail

Juliana Trail jedinstvena je kružna staza, duga 270 kilometara, na kojoj ćete se veći dio vremena kretati kroz nizinu. Upoznat ćete rub Julijskih Alpi i Triglavski nacionalni park te se povezati s prirodom i lokalnim stanovništvom. Na stazi je preporučenih 16 etapa, što znači da dnevna kilometraža nije prevelika, a ipak će vam omogućiti dovoljno vremena za odmor. Budući da uglavnom vodi po ravnom terenu, pogodna je i za obitelji.

Najljepše foto točke na stazi:
Srednji vrh kao vidikovac na stazi dugoj 16,6 km između Kranjske Gore i Mojstrane, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Martuljšku skupinu.

Najbolja obiteljska dionica staze:
Uputite li se u Julianu samo na jedan dan ili na kraću dionicu, preporučujemo prvu etapu od Kranjske Gore do Mojstrane, na kojoj ćete se moći diviti brojnim vidikovcima i uživati ​​čak i s malom djecom.

Juliana_Trail

Polazna točka:
Kranjska Gora

Kružna staza:
Da

Ukupna duljina: 267 kilometara

slovenska_planinska_pot

Polazna točka:
Maribor

Kružna put:
Ne

Ukupna duljina:
599 kilometara

Slovenski planinski put

Slovenski planinski put najvjerojatnije je najpopularniji planinski put u Sloveniji. Brojni pečati s vrhova, koji su dio SPP-a, skupljaju se nekoliko godina, no sa sakupljanjem se možete uhvatiti u koštac i u komadu i priuštiti si dulji aktivni predah u sklopu kojeg ćete prehodati brojna brda i planine, od Maribora, preko Pohorja i Kamniško-Savinjskih Alpi, Karavanki i Julijskih Alpi, pa sve do Debelog rtiča. Putem vas vode markacije, kojima je dodan broj 1.

Najljepše foto točke na stazi:
Pogled na vrhove Julijskih Alpi iz doline Vrata

Najbolja obiteljska dionica staze:
Ako na Slovenski planinski put idete samo na jedan dan ili jednu etapu, preporučujemo greben Košute koji je pogodan i za obitelji te nudi prekrasne poglede. Preporučujemo pristup s Matizovca, pored Kofca, koji nas nakon cca tri sata i 20 minuta hoda dovodi do Velikog vrha (Košuta).  

Soški put

25 kilometara dug Soški put vodi vas sve od izvora prekrasne rijeke Soče do Bovca i odlična je prilika za jednodnevni izlet. Put je dio međunarodnog Alpe Adria Trail planinskog puta, a na putu vas očekuju mnoge prirodne i kulturne posebnosti - od korita Soče i Mostnice, koja oduzimaju dah, preko pješačkog mosta na rijeci Soči, sve do Doma Trenta, gdje ćete moći razgledati više o Triglavskom nacionalnom parku.

Najljepše foto točke na stazi:
Izvor rijeke Soče

Polazna točka:
Izvor Soče

Kružni put:
Ne

Ukupna duljina:
25 kilometara

obkolpska_grajska_pespot
pot_miru

Pješačka staza oko Kupe uz dvorac

Pješačka staza oko Kupe uz dvorac otkrit će vam šarolik svijet ponekad zaboravljene jugoistočne Slovenije. Otkrivajući stazu uz Kupu, moći ćete osjetiti puls krajolika i iznimnu ljubaznost mještana, okrijepiti se domaćim delicijama i upoznati zanimljive legende i običaje. Za kraj aktivnog dana preporučujemo osvježenje u najtoplijoj slovenskoj rijeci - Kupi.

Najljepše foto točke na stazi: 
Park prirode Kupa
Početna točka:
Žuniči
Kružni put:
Da
Ukupna duljina:
25 km
Predviđeno vrijeme hoda:
5 sati

Put mira

Na povijesnom putu uz rijeku Soču upoznat ćete područje na kojem su se odvijale brojne bitke tijekom Prvog svjetskog rata. Tu su još i danas ostaci soške fronte, rovovi i bunkeri, povezani u Put mira, koji se inače proteže sve od Alpi do Jadrana, a između ostalog uvršten je i na popis UNESCO-ve baštine.

Najljepše foto točke na stazi:
Brojni pješački mostovi preko prekrasne rijeke Soče
Polazna točka:
Log pod Mangartom
Kružni put:
Ne
Ukupna duljina:
100 kilometara

pot_miru

Ne zaboravite na hidrataciju i zalihu energije

Tijekom ovakvih aktivnosti ne zaboravite na pravilnu hidrataciju i međuobroke koji će vas dodatno napuniti energijom. S Magnezijem ćete se pobrinuti za ravnotežu elektrolita i smanjiti umor i iscrpljenost, a ujedno ćete izbjeći grčeve mišića. U pokretu će se za imunološki sustav pobrinuti šumeće tablete Propolis + Zn.

Za ukusan i uravnotežen međuobrok u pokretu koristite Bite me sirove pločice ili Medexove Protein bar-ove, uz koje će vam dugi pješački izleti proći glatko

Ideje za višednevni odmor u Sloveniji

Dodatne ideje za ljetni odmor po Sloveniji također možete pronaći klikom na donje poveznice.

Koruška, riznica prirodne i kulturne baštine u najširem smislu, udaljena je puna ili nepuna dva sata, ovisno o tome odakle i kamo točno putujete. Njezina je ljepota zadivljujuća, a ljudi dobrodušni i topli. Preporučujemo da se tamo uputite barem na tri dana i doista osjetite ljepotu ovog dijela Slovenije.  

Ljubljana je naša, živahna, ali istovremeno i mirna, i za nju bi svatko trebao odvojiti nekoliko dana odmora. Može vam pružiti prekrasan i aktivan obiteljski predah, kroz bezbroj aktivnosti u gradu kao i u prirodi.  

Pomurje krije mnoštvo doživljaja za cijelu obitelj - u jednom vikendu možete posjetiti pustolovne parkove, okupati se u termalnoj vodi, voziti bicikl, popeti se na toranj s pogledom na 4 države, isprobati lokalne kulinarske delicije, potražiti bajkovita bića i napuniti se dozom adrenalina visoko među drvećem.