Spremni za zimske aktivnosti na otvorenom

Spremni za zimske aktivnosti na otvorenom

7. studenoga 2022.
Vrijeme za čitanje: 3 min
med kao prirodni štit

Snijeg ovih dana najavljuje nam da se zima još neko vrijeme neće oprostiti. Njime se u veljači nastavlja razdoblje zimskih aktivnosti na otvorenom, tijekom kojih ne smijemo zaboraviti na adekvatnu hidrataciju.

Voda je izvor života

Riječ propolis dolazi iz grčkog jezika i znači obrana grada. Značenje su joj dali pčelari promatrajući kako pčele grade propolisnu pregradu ispred ulaza u košnicu. Ovom smolastom smjesom pčele premazuju stijenke košnice kako bi je zaštitile od vlage, hladnoće i uljeza. Stoga riječ propolis na latinskom znači mazati, zaglađivati.

Snaga propolisa proizlazi iz njegovog složenog sastava koji sadrži čak 149 različitih organskih i 22 anorganske tvari, od kojih većinu čine biljne smole, vosak, eterična ulja i pelud. Propolis također sadrži nekoliko vitamina (B1, B2, B3, biotin) i aminokiselina, koji su važni za funkcioniranje imunološkog sustava. Najvažnija komponenta propolisa su bioflavonoidi kojih inače ima i u voću i povrću. Riječ je o prirodnim bojilima koja štite biljke od mikroorganizama, a u propolisu ih ima gotovo 500 puta više nego, primjerice, u naranči.

pexels_photo_700535

Obrambena moć propolisa

Voda čini oko dvije trećine sastava našeg tijela, a čak i pad njezine količine za nekoliko postotaka može dovesti do dehidracije. Zimi na to moramo obratiti posebnu pozornost, jer tijelo ne osjeća žeđ na niskim temperaturama na isti način kao na višim, a gubi tekućinu čak i tijekom opuštajućeg kretanja na svježem zraku - disanjem i regulacijom topline ispod tople odjeće. Stoga, također i zimi, pravilo je najmanje 8 čaša tekućine dnevno, najbolje vode.

S dovoljnom količinom tekućine zimi pobrinut ćete se za pravilno izlučivanje otrova i otpadnih tvari iz organizma, što je osnova za dobro funkcioniranje imunološkog sustava. Dio toga je i koža koja pravilno hidratizirana ne samo da izgleda ljepše, već i bolje obavlja funkciju zaštite od virusa i bakterija. Slično kao i koža, na nedostatak tekućine reagira i grlo, koje dodatno isušuje suhi, hladni zrak. Budući da grlo od suhog zraka odjeća ne štiti kao kožu, dobro se za njegovu zaštitu pobrinuti na drugi način. S propolisom ćete to učiniti jednostavno i učinkovito.

Napitak za hidrataciju i zaštitu grla

Kako biste i u hladnijem razdoblju godine bez problema osigurali organizmu dovoljno tekućine, prije aktivnosti na otvorenom pripremite ukusan napitak kojim ćete osigurati hidrataciju i preventivnu zaštitu od virusa i bakterija:

Sastojci

  • 1 l vode
  • 1 svježe iscijeđen limun
  • 1 velika žlica meda
  • 1 ml propolisa na bazi vode

Priprema
Pomiješajte limun, med i propolis u toploj vodi i pijte tijekom aktivnosti na otvorenom.